Mineraalstoffen/spoorelementen en zware metalen

Multi-elementenanalyse van haar

Tijdens de groeifase is het haar via de haarwortel in contact met de bloedsomloop en slaat het in de haarcellen de in het bloed circulerende stoffen op, zowel de mineralen en sporenelementen als ook de toxische zware metalen. De concentratie van deze stoffen in het haar is een nauwkeurige afspiegeling van de concentraties in de omringende weefsels. Na het afsterven van de haarcellen blijft de concentratie van deze stoffen in de haarcel bewaard. Door de geringe groei van het haar (ongeveer 1 cm per maand) slaat het haar ook stoffen op die in zeer lage concentraties in het bloed circuleren.

Met behulp van een nauwkeurige meettechniek; Inductief Gekoppeld Plasma – Massa Spectometrie – analyse (ICP-MS-analyse), kunnen de volgende 39 elementen via de multi-elementenanalyse uit haar worden gemeten:  aluminium, antimoon, arsenicum, barium, beryllium, bismut, borium, cadmium, calcium, chroom, fosfor, germanium, ijzer, jodium, kalium, kobalt, koper, kwik, lithium, lood, magnesium, mangaan, molybdeen, natrium, nikkel, platina, rubidium, selenium, strontium, thallium, thorium, tin, titanium, uranium, vanadium, zilver, zink, zirkonium en zwavel.

Verstoringen in de elementenhuishouding kunnen een groot scala aan niet te verklaren klinische klachten geven zoals CVS, ADHD, ADD, allergieën, verlaagde weerstand, etc.