Cardiovasculair

Omega-3-Index

Zowel omega 3- als omega 6-vetzuren zijn essentiële vetzuren en moeten via de voeding worden ingenomen. De doorslaggevende factor is echter niet voldoende inname, maar vooral de relatie tot elkaar. Een overmaat op omega-6-vetzuren onderdrukt bijvoorbeeld de omega-3 moleculen en verhoogt daarmee het risico voor ventriculaire fibrillatie.

Als gevolg van de verandering in ons eetpatroon, is in de laatste decennia een fatale onbalans ontstaan in de optimale verhouding omega-3- versus omega-6-vetzuren.

Het voedsel van de hedendaagse geïndustrialiseerde landen is echter zo laag aan omega-3-vetzuren en hoog aan omega-6-vetzuren, dat er een verhouding van 1:10 tot 1:20 is ontstaan. Dit heeft zeer ongunstige effecten op de gezondheid, omdat omega-6 vetzuren ontstekingsbevorderend zijn.

Ook bij psychische aandoeningen wordt een gunstige invloed van omega-3-vetzuren waargenomen. Nieuwe onderzoeken tonen aan dat het gebruik van omega-3 vetzuren aandoeningen als schizofrenie, (manische) depressie en ADHD positief kan beïnvloeden.

Vetstofwisseling

Dit onderzoek meet de waarden van specifieke lipiden in het bloed:

HDL, LDL, Triglyceriden, Lipoproteïne A.

Voor het inschatten van het risico op een hartinfarct zijn de bepaling van cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en lipoproteïne A belangrijk.

LDL (geoxideerd)

LDL wordt schadelijk wanneer het geoxideerd is. Dit komt door toxines of vrije radicalen. Wanneer dit geoxideerde LDL in de lichaamscellen terechtkomt, ontstaan schuimcellen die samen met het cholesterol de aders verstoppen. Dientengevolge speelt geoxideerd LDL een belangrijke rol bij het ontstaan en het ziekteverloop van arteriosclerose.

Cholesterol is een essentiële bouwsteen in de hormoonhuishouding en wand van onze lichaamscellen. Cholesterol in het bloed is dus geen probleem, maar de aanwezigheid van geoxideerd cholesterol leidt tot verhoogde (cardiovasculaire) gezondheidsrisico’s door bijvoorbeeld artherosclerose en laaggradige ontstekingen.

Verhoogde waarden van geoxideerd LDL in het bloed voorspellen een toekomstig hartinfarct binnen tien jaar, zelfs al zijn de gewone LDL- en HDL-cholesterolwaarden volledig normaal. Er is een duidelijk verband tussen een ongezonde levenswijze en verhoogde waarden van geoxideerd LDL-cholesterol in het bloed.
Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld stress, roken, diabetes, te veel transvetten, te weinig groenten en fruit en een gebrek aan vitaminen (vooral B-vitaminen) en mineralen.

Zinvolle aanvullende diagnostiek: 

-Gezondheidsscreening man/vrouw
-Omega-3-index
-Cholesterolscreening
-Homocysteïne
-Hb1Ac
-hsCRP
-Vitamine B-pakket

Lipoproteïne A

Een atypisch lipoproteïne en wordt genoemd als een onafhankelijke risicofactor voor het ontwikkelen van atherosclerose.
Lp(a) wordt niet beïnvloed door dieet, levenswijze of medicatie, maar is waarschijnlijk genetisch bepaald. Het is dan ook een goede indicator bij jongeren om het risico van hart- en vaatziekten op lange termijn te voorspellen.