Helft Nederlander chronisch ziek

“In Nederland leeft de helft (50%) van de mensen met minstens één chronische ziekte. Dit komt neer op een absoluut aantal van 8,5 miljoen mensen in 2015 (RIVM, 2018). Drie op de tien Nederlanders hebben te maken met meer dan één chronische ziekte. In de Volksgezondheid Toekomst Verkenning (RIVM, 2018) verwacht het RIVM dat er in de toekomst steeds meer mensen chronische ziekten zullen krijgen. Naar verwachting stijgt het aantal mensen met een chronische ziekte naar 9,8 miljoen in 2040 (54% van de totale Nederlandse bevolking). Ook het aandeel mensen met meerdere chronische ziekten zal waarschijnlijk toenemen.”​

Nivel, 2019

Levensstijl

Helft Nederlander is chronisch ziek. Hoewel onze levensverwachting toeneemt, zijn we wel steeds eerder en langer ziek (RIVM, 2015, Nivel, 2019). We leven langer en ongezonder, daar komt het voornamelijk op neer. Maar er speelt meer, zoals de inrichting van onze gezondheidszorg.

De explosieve stijging van chronisch zieken heeft in de eerste plaats uiteraard te maken met onze levensstijl en het feit dat we langer leven. We eten te veel, te vet, te kunstmatig, bewegen minder en staan vaak onder psychische druk. Maar ook de lucht die we inademen (vooral in grote steden), geluidsoverlast en andere milieuvervuilende factoren spelen hierin een rol. 

Inrichting gezondheidszorg

Wat wij echter ook niet moeten vergeten is dat de huidige inrichting van onze gezondheidszorg niet bepaald bijdraagt tot preventie, vroegtijdig signaleren en adequate benadering van een gezondheidsklacht. De functies aan de voorkant van onze zorgstelsel hebben minder tijd voor goede screenings (niet alleen de klacht waarmee iemand komt, maar ook de context is belangrijk) en staan behoorlijk onder stress. Hierdoor is de neiging om symptomen te bestrijden met snelle oplossingen, verleidelijker dan de ware oorzaak van de klachten te achterhalen. De rol en kracht van de farmacie moeten wij ook niet te licht nemen.

Een klacht wordt niet zomaar een chronische klacht en vervolgens een chronische ziekte overnacht. Vroegtijdig signaleren met de juiste instrumenten en de juiste interventies zijn cruciaal.

Klik hier voor een overzicht van ziektebeelden en chronische aandoeningen die bij WelPsy worden behandeld.

Ziektemeter

Aantal chronisch zieke NL, welpsy

Bron: ziektemeter.nl, op 3 feb 2021 (klik op bron voor actuele cijfers live).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *