
Ontlasting onderzoek
Tja, niet een smakelijk onderwerp maar wel heel belangrijk! Want wist je dat een heleboel chronische klachten hun oorsprong hebben in je darmen? Dit geldt zowel voor fysieke als voor mentale klachten. Helaas berust er nog steeds een groot taboe als het gaat om praten over de stoelgang. Hierdoor lopende veel van ons te lang door met klachten, waardoor deze op een gegeven moment chronisch worden.
En als we dan eindelijk zo ver zijn, dan willen we vooral een Quick Fix in plaats van het probleem bij de bron aanpakken. Dat past ook wel een beetje in deze tijd, waarin wij weinig tijd investeren in zelfonderzoek.
Vaak bekrachtigt een bezoek aan de huisarts helaas ook dat idee van een snelle kuur. Door de manier waarop artsen worden opgeleid en de hoge werkdruk, is er weinig tijd om de patiënt goed door te vragen. Je leefstijl komt nauwelijks aan bod. Zo’n snelle kuur kan op dat moment uitkomst bieden, maar daarmee is de oorzaak van de klacht niet perse weg. Daarnaast kan langdurig gebruik van medicatie ook weer andere klachten veroorzaken.
Het is dan ook niet verwonderlijk dat er in Nederland 50% van de mensen met minstens één chronische ziekte leeft. In 2015 waren dat 8,5 miljoen mensen (RIVM, 2018).
Hoogtijd dus voor de poepdokter!
Wat doet de poepdokter?
De Poepdokter wil zoveel mogelijk begrijpen hoe uw darmklachten en de gegevens uit uw fecesonderzoek uw gezondheid beïnvloeden.
Daarbij houdt de poepdokter ook rekening met erfelijke belasting (familie geschiedenis) en eventuele andere relevante medische geschiedenis.
Een goed begin is aan het einde van je spijsvertering: de ontlasting
Waarom is ontlastingonderzoek een goed begin?
- Omdat het preventief al heel waardevol kan zijn om te kunnen anticiperen op mogelijke klachten en daar vroegtijdig op in te spelen.
- Darmonderzoek kan een goede bron van informatie zijn voor allerlei klachten. Curatief gezien is het wegnemen van de problemen bij de bron het meest wenselijk en duurzaam. Dit t.o.v. symptoombestrijding d.m.v. medicatie.
- Darmonderzoek biedt perspectief in gevallen waarbij de reguliere geneeskunde niets kan vinden voor je “vage” klachten. Deze “vage” klachten blijken regelmatig, via poeponderzoek, toch een duidelijke aanleiding te hebben.
Investeren in je meest kostbare bezit
Hoewel ik mijn enthousiasme over ontlastingsonderzoek niet onder stoelen of banken steek, gaat het echter te ver om dit tot je kostbare bezit te rekenen. Nee, het gaat hier om JOU!



Het goede nieuws is dat je darmen en je ontlasting veel informatie kunnen geven over jouw gezondheid. Je moet dan wel in jezelf willen investeren, want de kosten van uitgebreide darmonderzoek screening, analyses en advies, worden helaas (nog) niet vergoed. Aan de andere kant kost het ziek zijn je uiteindelijk veel meer geld, maar vooral je gezondheid en dus totaal niet in verhouding met de relatief lage kosten van een dergelijk onderzoek.
“Er valt buitengewoon veel te ontdekken uit poeponderzoek”
Veel voorkomende uitslagen van poeponderzoek
Dysbiose
Het komt zeer vaak voor dat er een afwijking (dysbiose) wordt gevonden in de darmflora. Heel algemeen gesteld betekent dit een scheve verhouding tussen de goede en de slechte bacteriën in de darmen.
Lekkende darm
Een lekkende darm of leaky gut wordt veroorzaakt door een verhoogde permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de darmwand. Vaak is dit een gevolg van langdurige lichamelijke en/of psychische stress. Door de verhoogde doorlaatbaarheid kunnen bacteriën, schimmels en gisten de darmen doordringen en in de bloedbaan terechtkomen. Dit kan vervolgens leiden tot ontstekingen in het lichaam en zelfs in de hersenen.
Ontstekingen
Het gaat hier om ontstekingen die in de darmen voorkomen waardoor de darmen haar functie onvoldoende kan uitoefenen. Het opnemen van gezonde stoffen en het uitscheiden van giftige stoffen werken dan niet meer optimaal.
Alle bovengenoemde afwijkingen kunnen zorgen voor talloze problemen in o.a. het immuunsysteem, problemen met onze energiehuishouden, problemen met hoe cellen communiceren, problemen met onze neurotransmitterhuishouding, hormonen, etc.
Lichamelijke en mentale klachten
Dysbiose, lekkende darm en ontstekingen, blijken in de praktijk een hoge correlatie te hebben met de volgende lichamelijke en mentale klachten:
- (Chronische) pijn
- (Chronische) vermoeidheid
- Een opgezette buik
- Winderigheid
- Huidklachten
- Ontstekingen
- Angsten
- Depressiviteit
- Slaapproblemen
Uiteindelijk kunnen deze klachten resulteren in concrete ziektes/syndromen, zoals: Fibromyalgie, ME/CVS, Burnout, chroninsche vermoeidheid, PDS, etc.